Przypadłość polegająca na zmianach zwyrodnieniowo-wytwórczych występujących głównie

w aorcie, tętnicach wieńcowych, mózgowych oraz tętnicach kończyn. Proces miażdżycowy prowadzi do zmniejszenia światła tętnic i zmniejszenia ich elastyczności, co w konsekwencji może prowadzić do choroby niedokrwiennej serca. W jaki sposób dieta wspomoże twoją walkę

z miażdżycą? Przede wszystkim skupimy się na zredukowaniu ilości produktów oraz sposobów

ich przetwarzania tak aby zmniejszały procesy zapalne w tętnicach i zapobiegały odkładaniu się blaszki miażdżycowej. Czy w przygotowanym jadłospisie znajdą się drogie i wyszukane produkty? Nie! Poniżej przygotowałam dla Ciebie przykładową dietę rozpisaną na cały dzień. Pamiętaj, że nie stanowi ona porady! Pragnę jedynie Tobie pokazać, że może ona składać się z produktów ogólnodostępnych, które na co dzień spożywamy.

Miażdżyca

SPRAWDŹ I PRZEKONAJ SIĘ

PRZYKŁADOWY JADŁOSPIS / JEDEN DZIEŃ

PIERWSZE ŚNIADANIE

Pasta z pieczonej papryki i marchewki

337 kcal

(1 porcja)

Chleb żytni (158 kcal) 2 kromki (70 g)

Składniki

Cynamon mielony  - 1/4 łyżeczki (1 g)

Marchew - 3 sztuki (140 g)

Oliwa z oliwek - 2 łyżki (20 ml)

Papryka czerwona - 2 sztuki (450 g)

Przyprawy - papryka, suszona - 1 łyżeczka (3 g)

Sok z cytryny - 2 i 2/3 łyżki (16 ml)

Przygotowanie

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Papryki przekroić

na pół i wyjąć gniazdo nasienne, marchewki obrać. Warzywa ułożyć na blasze wyłożonej papierem

do pieczenia, piec do momentu, aż papryki będą spieczone i mieć czarne plamy, a marchew zostawić

na kolejne 10 minut. Papryki dokładnie obrać ze skórki. Marchew razem z sokiem z cytryny, oliwą

i przyprawami dokładnie zblendować, następnie dodać kawałki upieczonej papryki, sól i również krótko wszystko zblendować, dobrze jest, kiedy kawałki papryki są lekko wyczuwalne. Doprawić

do smaku większą ilością soli lub ostrej papryki,

odstawić do lodówki przynajmniej

na 3 godziny.

DRUGIE ŚNIADANIE

Składniki

Cynamon - 1 szczypta (1 g)

Banan - 1/2 sztuki (60 g)

Jajka kurze, całe - 1 sztuka (50 g)

Kakao 16%, proszek - 1/2 łyżki (5 g)

Olej rzepakowy, uniwersalny - 1/5 łyżki (2 ml)

Płatki owsiane - 1/6 szklanki (20 g)

Przygotowanie

Płatki owsiane zmielić, zblendować banana, jajko

roztrzepać, wszystkie składniki wymieszać.

Piec na patelni nieprzywierającej, przed pierwszym pieczeniem patelnię posmarować małą ilością oleju.

Placuszki bananowe z kakao 245 kcal

(1 porcja)

OBIAD

Składniki

Dynia, pestki - 2/3 garści (10 g)

Awokado - 1/8 sztuki (10 g)

Bazylia, świeża - 1 garść (3 g)

Chleb żytni - 2 kromki (70 g)

Ocet winny, balsamiczny - 1 łyżka (6 ml)

Olej lniany - 1 łyżka (10 ml)

Oliwki czarne, bez pestek - 6 sztuk (18 g)

Pomidor koktajlowy - 6 sztuk (120 g)

Pomidory suszone - 7 i 1/4 plastra (50 g)

Roszponka - 2 garście (50 g)

Rukola - 2 i 1/2 garści (50 g)

Ser mozzarella - 1/3 sztuki (50 g)

Szynka parmeńska - 1 plaster (15 g)

Przygotowanie

Wszystkie warzywa umyć i osuszyć. Na dużym talerzu

przygotować bazę, czyli mix sałat i kiełków. Na sałacie

ułożyć równomiernie przekrojone na połowę oliwki,

pomidorki koktajlowe, pestki dyni oraz pokrojone

na paseczki suszone pomidory (1 pomidora pokroić bardzo drobno i zostawić do natarcia grzanek). Mozzarellę pokroić w plasterki, przełożyć ją listkami świeżej bazylii, całość położyć na sałacie. Przygotować grzanki: chleb lekko podgrzać w piekarniku, posmarować go zmiażdżonym awokado, pastą

z suszonych pomidorów, ułożyć plasterek szynki parmeńskiej i listki bazylii, posypać świeżo mielonym pieprzem. Przed podaniem sałatkę polać olejem i lekko skropić octem balsamicznym. Doprawić do smaku świeżo mieloną solą morską i pieprzem czarnym. Podawać z grzankami.

Włoska sałatka 594 kcal

(1 porcja)

PRZEKĄSKA

Sok pomidorowy z ziołami 159 kcal

(1 porcja)

Składniki

Czosnek - 1 sztuka (2 g)

Oliwa z oliwek - 1 łyżka (10 ml)

Pomidor - 2 sztuki (350 g)

Przyprawy - kurkuma, mielona - 1/4 łyżeczki (1 g)

Przyprawy - majeranek, suszony - 1/3 łyżeczki (1 g)

Rozmaryn, świeży - 1 łyżeczka (5 g)

Przygotowanie

Pomidory pokroić w ćwiartki, włożyć do garnka, lekko osolić, dodać majeranek, kurkumę

i rozmaryn, przykryć i dusić około 20.

Następnie dodać wyciśnięty przez praskę

czosnek, zostawić do przestudzenia,

dodać oliwę i zblendować.

 

KOLACJA

Pierś z kurczaka na kanapkę 368 kcal

(1 porcja)

Składniki

Chleb żytni - 2 kromki (70 g)

Pomidor -  1/2 sztuki (80 g)

Rukola -  1/2 garści (10 g)

Masło ekstra - 10 g

 

Pierś z kurczaka na kanapkę SKŁADNIKI:

Kurczak brojler, pierś bez skóry - 1/2 sztuki (100 g)

Przyprawy - majeranek, suszony - 1 łyżeczka (3 g)

Rozmaryn, świeży - 1 łyżeczka (5 g)

Tymianek, świeży - 1/2 sztuki (5 g)

Sól morska - 5 szczypt (5 g)

Przygotowanie

Wodę osolić, dodać zioła i pierś z kurczaka, gotować około 30 minut, przestudzić.

Wartości Odżywcze

Energia (kcal): 1703 kcal

Białko: 78.04 g

Tłuszcz: 78.85 g

Węglowodany ogółem: 204.09 g

Copyright © 2021, Akademia Odżywiania. Polityka Prywatności. Realizacja: Prosta Forma