Przypadłość, która oznacza obniżoną wrażliwości organizmu na działanie insuliny, hormonu odpowiedzialnego za regulację poziomu cukru we krwi. Do jej najczęstszych objawów zaliczyć można nadwagę, otyłość, wysokie ciśnienie krwi, spadki energii i problemy ze snem. W jaki sposób dieta rozwiążę problem występowania insulinooporności? Przede wszystkim skupimy się
na zmniejszeniu nadwagi i otyłości. Czy w przygotowanym jadłospisie znajdą się drogie
i wyszukane produkty? Nie! Poniżej przygotowałam dla Ciebie przykładową dietę rozpisaną
na cały dzień. Pamiętaj, że nie stanowi ona porady! Pragnę jedynie Tobie pokazać, że może
ona składać się z produktów ogólnodostępnych, które na co dzień spożywamy.
<
Insulinooporność
PRZYKŁADOWY JADŁOSPIS / JEDEN DZIEŃ
PIERWSZE ŚNIADANIE
Składniki
Boczniaki - 3 sztuki (150 g)
Cebula - 1/2 sztuki (50 g)
Chleb żytni - 1 kromka (35 g)
Jajka kurze, całe - 3 sztuki (150 g)
Kiełki brokuła - 2 łyżki (15 g)
Masło klarowane - 1 i 1/4 łyżeczki (10 g)
Pomidor - 1 sztuka (190 g)
Rukola - 2 garście (40 g)
Sól morska - 1 szczypta (1 g)
Przygotowanie
Na patelni, na maśle klarowanym z odrobiną wody, podpiec cebulę i boczniaki, lekko osolić, następnie dodać jajka, na talerzu ułożyć rukolę, kiełki i pomidory, podawać z jajecznicą i kromką chleba.
Jajecznica z boczniakami i kiełkami 488 kcal
(1 porcja)
DRUGIE ŚNIADANIE
Deser chia 339 kcal
(1 porcja)
Składniki
Mango - 1/2 sztuki (125 g)
Mleczko kokosowe - 2 łyżki (20 ml)
Chia nasiona - 3 łyżki (30 g)
Napój ryżowy - 2/3 szklanki (150 ml)
Przygotowanie
Nasiona wymieszać z mleczkiem, wyłożyć do słoiczka, wstawić do lodówki do zastygnięcia, następnie udekorować musem owocowym.
OBIAD
Dorsz zapiekany z rozmarynem 522 kcal
(1 porcja)
Składniki
Dorsz świeży, filety bez skóry - 2 sztuki (200 g) Sezam, nasiona - 1 łyżka (10 g)
Brokuły - 1/3 sztuki (200 g)
Oliwa z oliwek - 1 łyżka (10 ml)
Quinoa - 1/3 szklanki (40 g)
Rozmaryn, świeży - 1/3 łyżeczki (2 g)
Sól morska - 4 szczypty (4 g)
Sok z cytryny - 2 łyżki (12 ml)
Przygotowanie
Filet z dorsza przyprawić solą i rozmarynem, skropić sokiem z cytryny i wstawić do lodówki na kilka godzin. Następnie piec w naczyniu żaroodpornym przez 20 min. w temperaturze 180 C. Upieczoną w ziołach rybę podawać
z brokułami ugotowanymi na parze i komosą ryżową.
KOLACJA
Kanapka włoska 464 kcal
(1 porcja)
Składniki
Bazylia, świeża - 1 garść (3 g)
Bułka grahamka - 1 sztuka (100 g)
Cebula - 1/8 sztuki (10 g)
Czosnek - 1/2 sztuki (1 g)
Ocet winny, balsamiczny - 1 łyżka (6 ml)
Oliwa z oliwek - 2 łyżki (20 ml)
Pomidor - 1 sztuka (150 g)
Sól Himalajska - 2 szczypty (2 g)
Przygotowanie
Czosnek przecisnąć przez praskę,
pomidory i cebulę (bardzo drobno)
pokroić w kostkę, bazylię posiekać,dodać resztę składników i delikatnie wymieszać. Pieczywo podpiec w piekarniku, tak aby było lekko chrupiące, następnie ułożyć na nim pomidory.
Wartości Odżywcze
Energia (kcal): 1813 kcal
Białko: 93.49 g
Tłuszcz: 83.57 g
Węglowodany ogółem: 187.15 g
Copyright © 2021, Akademia Odżywiania. Polityka Prywatności. Realizacja: Prosta Forma