Przypadłość polegająca na zmianach zwyrodnieniowo-wytwórczych występujących głównie
w aorcie, tętnicach wieńcowych, mózgowych oraz tętnicach kończyn. Proces miażdżycowy prowadzi do zmniejszenia światła tętnic i zmniejszenia ich elastyczności, co w konsekwencji może prowadzić do choroby niedokrwiennej serca. W jaki sposób dieta wspomoże twoją walkę
z miażdżycą? Przede wszystkim skupimy się na zredukowaniu ilości produktów oraz sposobów
ich przetwarzania tak aby zmniejszały procesy zapalne w tętnicach i zapobiegały odkładaniu się blaszki miażdżycowej. Czy w przygotowanym jadłospisie znajdą się drogie i wyszukane produkty? Nie! Poniżej przygotowałam dla Ciebie przykładową dietę rozpisaną na cały dzień. Pamiętaj, że nie stanowi ona porady! Pragnę jedynie Tobie pokazać, że może ona składać się z produktów ogólnodostępnych, które na co dzień spożywamy.
<
Miażdżyca
PRZYKŁADOWY JADŁOSPIS / JEDEN DZIEŃ
PIERWSZE ŚNIADANIE
Składniki
Cynamon mielony - 1/4 łyżeczki (1 g)
Marchew - 3 sztuki (140 g)
Oliwa z oliwek - 2 łyżki (20 ml)
Papryka czerwona - 2 sztuki (450 g)
Przyprawy - papryka, suszona - 1 łyżeczka (3 g)
Sok z cytryny - 2 i 2/3 łyżki (16 ml)
Przygotowanie
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Papryki przekroić
na pół i wyjąć gniazdo nasienne, marchewki obrać. Warzywa ułożyć na blasze wyłożonej papierem
do pieczenia, piec do momentu, aż papryki będą spieczone i mieć czarne plamy, a marchew zostawić
na kolejne 10 minut. Papryki dokładnie obrać ze skórki. Marchew razem z sokiem z cytryny, oliwą
i przyprawami dokładnie zblendować, następnie dodać kawałki upieczonej papryki, sól i również krótko wszystko zblendować, dobrze jest, kiedy kawałki papryki są lekko wyczuwalne. Doprawić
do smaku większą ilością soli lub ostrej papryki,
odstawić do lodówki przynajmniej
na 3 godziny.
Pasta z pieczonej papryki i marchewki 337 kcal
(1 porcja)
Chleb żytni (158 kcal) 2 kromki (70 g)
DRUGIE ŚNIADANIE
Placuszki bananowe z kakao 245 kcal
(1 porcja)
Składniki
Cynamon - 1 szczypta (1 g)
Banan - 1/2 sztuki (60 g)
Jajka kurze, całe - 1 sztuka (50 g)
Kakao 16%, proszek - 1/2 łyżki (5 g)
Olej rzepakowy, uniwersalny - 1/5 łyżki (2 ml)
Płatki owsiane - 1/6 szklanki (20 g)
Przygotowanie
Płatki owsiane zmielić, zblendować banana, jajko
roztrzepać, wszystkie składniki wymieszać.
Piec na patelni nieprzywierającej, przed pierwszym pieczeniem patelnię posmarować małą ilością oleju.
OBIAD
Włoska sałatka 594 kcal
(1 porcja)
Składniki
Dynia, pestki - 2/3 garści (10 g)
Awokado - 1/8 sztuki (10 g)
Bazylia, świeża - 1 garść (3 g)
Chleb żytni - 2 kromki (70 g)
Ocet winny, balsamiczny - 1 łyżka (6 ml)
Olej lniany - 1 łyżka (10 ml)
Oliwki czarne, bez pestek - 6 sztuk (18 g)
Pomidor koktajlowy - 6 sztuk (120 g)
Pomidory suszone - 7 i 1/4 plastra (50 g)
Roszponka - 2 garście (50 g)
Rukola - 2 i 1/2 garści (50 g)
Ser mozzarella - 1/3 sztuki (50 g)
Szynka parmeńska - 1 plaster (15 g)
Przygotowanie
Wszystkie warzywa umyć i osuszyć. Na dużym talerzu
przygotować bazę, czyli mix sałat i kiełków. Na sałacie
ułożyć równomiernie przekrojone na połowę oliwki,
pomidorki koktajlowe, pestki dyni oraz pokrojone
na paseczki suszone pomidory (1 pomidora pokroić bardzo drobno i zostawić do natarcia grzanek). Mozzarellę pokroić w plasterki, przełożyć ją listkami świeżej bazylii, całość położyć na sałacie. Przygotować grzanki: chleb lekko podgrzać w piekarniku, posmarować go zmiażdżonym awokado, pastą
z suszonych pomidorów, ułożyć plasterek szynki parmeńskiej i listki bazylii, posypać świeżo mielonym pieprzem. Przed podaniem sałatkę polać olejem i lekko skropić octem balsamicznym. Doprawić do smaku świeżo mieloną solą morską i pieprzem czarnym. Podawać z grzankami.
PRZEKĄSKA
Sok pomidorowy z ziołami 159 kcal
(1 porcja)
Składniki
Czosnek - 1 sztuka (2 g)
Oliwa z oliwek - 1 łyżka (10 ml)
Pomidor - 2 sztuki (350 g)
Przyprawy - kurkuma, mielona - 1/4 łyżeczki (1 g)
Przyprawy - majeranek, suszony - 1/3 łyżeczki (1 g)
Rozmaryn, świeży - 1 łyżeczka (5 g)
Przygotowanie
Pomidory pokroić w ćwiartki, włożyć do garnka, lekko osolić, dodać majeranek, kurkumę
i rozmaryn, przykryć i dusić około 20.
Następnie dodać wyciśnięty przez praskę
czosnek, zostawić do przestudzenia,
dodać oliwę i zblendować.
KOLACJA
Pierś z kurczaka na kanapkę 368 kcal
(1 porcja)
Składniki
Chleb żytni - 2 kromki (70 g)
Pomidor - 1/2 sztuki (80 g)
Rukola - 1/2 garści (10 g)
Masło ekstra - 10 g
Pierś z kurczaka na kanapkę SKŁADNIKI:
Kurczak brojler, pierś bez skóry - 1/2 sztuki (100 g)
Przyprawy - majeranek, suszony - 1 łyżeczka (3 g)
Rozmaryn, świeży - 1 łyżeczka (5 g)
Tymianek, świeży - 1/2 sztuki (5 g)
Sól morska - 5 szczypt (5 g)
Przygotowanie
Wodę osolić, dodać zioła i pierś z kurczaka, gotować około 30 minut, przestudzić.
Wartości Odżywcze
Energia (kcal): 1703 kcal
Białko: 78.04 g
Tłuszcz: 78.85 g
Węglowodany ogółem: 204.09 g
Copyright © 2021, Akademia Odżywiania. Polityka Prywatności. Realizacja: Prosta Forma