<
Odporność i Energia
Przypadłość, która oznacza zmniejszoną zdolność do obrony przed bakteriami, wirusami
i pasożytami. W jaki sposób dieta zmniejszy niedobory odporności i zwiększy zasoby energii? Przede wszystkim skupimy się na redukcji stanów zapalnych przy jednoczesnym zwiększeniu pokładów energii. Czy w przygotowanym jadłospisie znajdą się drogie i wyszukane produkty? Nie! Poniżej przygotowałam dla Ciebie przykładową dietę rozpisaną na cały dzień. Pamiętaj, że nie stanowi ona porady! Pragnę jedynie Tobie pokazać, że może ona składać się
z produktów ogólnodostępnych, które na co dzień spożywamy.
PRZYKŁADOWY JADŁOSPIS / JEDEN DZIEŃ
PIERWSZE ŚNIADANIE
Składniki
Chleb żytni - 2 kromki (70 g)
Cukinia - 1 sztuka (250 g)
Jajka kurze, całe - 2 sztuki (100 g)
Ogórek kiszony - 2 sztuki (120 g)
Oliwa z oliwek - 1 łyżka (10 ml)
Papryka czerwona - 1 sztuka (250 g)
Przyprawy - kozieradka pospolita,
nasiona - 1/2 łyżeczki (2 g)
Sól Himalajska - 1 szczypta (1 g)
Suszone pomidory w oliwie - 4 plastry (28 g)
Czarnuszka - 1 łyżeczka (5 g)
Przygotowanie
Poszatkuj cukinię, paprykę oraz suszone pomidory.
Wszystko razem podpiecz na patelni. Na końcu dodaj jajka i dopraw czarnuszką, kozieradką oraz szczyptą soli.
Podawać z kiszonym ogórkiem na talerzu.
Jajecznica z cukinią oraz papryką 297 kcal
(1 porcja)
DRUGIE ŚNIADANIE
Koktajl z borówek i chia 314 kcal
(1 porcja)
Składniki
Borówki, mrożone - 150 g
Mleczko kokosowe - 4 łyżki (40 ml)
Chia nasiona - 2 łyżki (20 g)
Napój ryżowy - 2/3 szklanki (150 ml)
Przygotowanie
Można użyć świeżych borówek.
Wszystkie składniki
zblendować.
OBIAD
Kotlety mięsno warzywne z ryżem i surówką 492 kcal
(1 porcja)
Składniki
Jaja kurze całe - 2 sztuki (100 g)
Buraki - 1 sztuka (100 g)
Indyk, mięso mielone - 1 szklanka (200 g)
Marchew - 2 i 1/4 sztuki (100 g)
Oliwa z oliwek - 2 łyżki (20 ml)
Papryka czerwona - 1 sztuka (240 g)
Pomidor - 1 sztuka (150 g)
Por - 1/3 sztuki (55 g)
Przyprawy - pieprz czarny, suszony - 1 szczypta (1 g)
Ryż brązowy - 2/3 szklanki (100 g)
Sól Himalajska - 1 szczypta (1 g)
Przygotowanie
Marchew i buraki obierz i zetrzyj na tarce na małych
oczkach. Starte warzywa wymieszaj z mięsem mielonym i jajkiem. Przypraw pieprzem i solą. Warzywa z mięsem
formuj w kotlety i usmaż na patelni na niewielkiej ilości
tłuszczu. Podawaj z ryżem i surówką.
Surówka: paprykę i pora posiekaj, pomidora pokrój
w plasterki. Wszystkie warzywa wymieszaj
ze sobą i dodaj oliwę.
Przypraw solą i pieprzem.
PRZEKĄSKA
Surówka z marchewki 213 kcal
(1 porcja)
Składniki
Orzechy włoskie - 1 łyżka (5 g)
Jabłko - 1 sztuka (200 g)
Marchew - 3 i 1/3 sztuki (150 g)
Oliwa z oliwek - 1/2 łyżki (5 ml)
Sok z cytryny - 1/2 łyżki (3 ml)
Przygotowanie
Marchew i jabłko utrzeć, skropić sokiem z cytryny, dodać oliwę i posypać orzechami.
KOLACJA
Boczniaki z warzywami z kaszą 449 kcal
(1 porcja)
Składniki
Kasza jęczmienna, pęczak - 1/3 szklanki (60 g)
Boczniaki - 4 sztuki (200 g)
Cebula czerwona - 1/2 sztuki (50 g)
Cukinia - 1 sztuka (250 g)
Oliwa z oliwek - 1 łyżka (10 ml)
Papryka żółta - 1/2 sztuki (70 g)
Pietruszka, natka - 3 łyżeczki (18 g)
Przyprawy - kurkuma, mielona - 1/4 łyżeczki (1 g)
Przyprawy - majeranek, suszony - 1 łyżeczka (3 g)
Przygotowanie
Na patelni, na oliwie z odrobiną wody, podpiec pokrojone w paski warzywa, lekko osolić
do smaku. Danie podać z kaszą (ugotowaną
z kurkumą i majerankiem), polać olejem
lnianym, posypać natką pietruszki.
Wartości Odżywcze
Energia (kcal): 1765 kcal
Białko: 69.61 g
Tłuszcz: 67.9 g
Węglowodany ogółem: 248.73 g
Copyright © 2021, Akademia Odżywiania. Polityka Prywatności. Realizacja: Prosta Forma