Przypadłość polegająca na zmianach zwyrodnieniowo-wytwórczych występujących głównie
w aorcie, tętnicach wieńcowych, mózgowych oraz tętnicach kończyn. Proces miażdżycowy prowadzi do zmniejszenia światła tętnic i zmniejszenia ich elastyczności, co w konsekwencji może prowadzić do choroby niedokrwiennej serca. W jaki sposób dieta wspomoże twoją walkę
z miażdżycą? Przede wszystkim skupimy się na zredukowaniu ilości produktów oraz sposobów
ich przetwarzania tak aby zmniejszały procesy zapalne w tętnicach i zapobiegały odkładaniu się blaszki miażdżycowej. Czy w przygotowanym jadłospisie znajdą się drogie i wyszukane produkty? Nie! Poniżej przygotowałam dla Ciebie przykładową dietę rozpisaną na cały dzień. Pamiętaj, że nie stanowi ona porady! Pragnę jedynie Tobie pokazać, że może ona składać się z produktów ogólnodostępnych, które na co dzień spożywamy.
Miażdżyca
SPRAWDŹ I PRZEKONAJ SIĘ
PRZYKŁADOWY JADŁOSPIS / JEDEN DZIEŃ
PIERWSZE ŚNIADANIE
Pasta z pieczonej papryki i marchewki
337 kcal
(1 porcja)
Chleb żytni (158 kcal) 2 kromki (70 g)
Składniki
Cynamon mielony - 1/4 łyżeczki (1 g)
Marchew - 3 sztuki (140 g)
Oliwa z oliwek - 2 łyżki (20 ml)
Papryka czerwona - 2 sztuki (450 g)
Przyprawy - papryka, suszona - 1 łyżeczka (3 g)
Sok z cytryny - 2 i 2/3 łyżki (16 ml)
Przygotowanie
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Papryki przekroić
na pół i wyjąć gniazdo nasienne, marchewki obrać. Warzywa ułożyć na blasze wyłożonej papierem
do pieczenia, piec do momentu, aż papryki będą spieczone i mieć czarne plamy, a marchew zostawić
na kolejne 10 minut. Papryki dokładnie obrać ze skórki. Marchew razem z sokiem z cytryny, oliwą
i przyprawami dokładnie zblendować, następnie dodać kawałki upieczonej papryki, sól i również krótko wszystko zblendować, dobrze jest, kiedy kawałki papryki są lekko wyczuwalne. Doprawić
do smaku większą ilością soli lub ostrej papryki,
odstawić do lodówki przynajmniej
na 3 godziny.
DRUGIE ŚNIADANIE
Składniki
Cynamon - 1 szczypta (1 g)
Banan - 1/2 sztuki (60 g)
Jajka kurze, całe - 1 sztuka (50 g)
Kakao 16%, proszek - 1/2 łyżki (5 g)
Olej rzepakowy, uniwersalny - 1/5 łyżki (2 ml)
Płatki owsiane - 1/6 szklanki (20 g)
Przygotowanie
Płatki owsiane zmielić, zblendować banana, jajko
roztrzepać, wszystkie składniki wymieszać.
Piec na patelni nieprzywierającej, przed pierwszym pieczeniem patelnię posmarować małą ilością oleju.
Placuszki bananowe z kakao 245 kcal
(1 porcja)
OBIAD
Składniki
Dynia, pestki - 2/3 garści (10 g)
Awokado - 1/8 sztuki (10 g)
Bazylia, świeża - 1 garść (3 g)
Chleb żytni - 2 kromki (70 g)
Ocet winny, balsamiczny - 1 łyżka (6 ml)
Olej lniany - 1 łyżka (10 ml)
Oliwki czarne, bez pestek - 6 sztuk (18 g)
Pomidor koktajlowy - 6 sztuk (120 g)
Pomidory suszone - 7 i 1/4 plastra (50 g)
Roszponka - 2 garście (50 g)
Rukola - 2 i 1/2 garści (50 g)
Ser mozzarella - 1/3 sztuki (50 g)
Szynka parmeńska - 1 plaster (15 g)
Przygotowanie
Wszystkie warzywa umyć i osuszyć. Na dużym talerzu
przygotować bazę, czyli mix sałat i kiełków. Na sałacie
ułożyć równomiernie przekrojone na połowę oliwki,
pomidorki koktajlowe, pestki dyni oraz pokrojone
na paseczki suszone pomidory (1 pomidora pokroić bardzo drobno i zostawić do natarcia grzanek). Mozzarellę pokroić w plasterki, przełożyć ją listkami świeżej bazylii, całość położyć na sałacie. Przygotować grzanki: chleb lekko podgrzać w piekarniku, posmarować go zmiażdżonym awokado, pastą
z suszonych pomidorów, ułożyć plasterek szynki parmeńskiej i listki bazylii, posypać świeżo mielonym pieprzem. Przed podaniem sałatkę polać olejem i lekko skropić octem balsamicznym. Doprawić do smaku świeżo mieloną solą morską i pieprzem czarnym. Podawać z grzankami.
Włoska sałatka 594 kcal
(1 porcja)
PRZEKĄSKA
Sok pomidorowy z ziołami 159 kcal
(1 porcja)
Składniki
Czosnek - 1 sztuka (2 g)
Oliwa z oliwek - 1 łyżka (10 ml)
Pomidor - 2 sztuki (350 g)
Przyprawy - kurkuma, mielona - 1/4 łyżeczki (1 g)
Przyprawy - majeranek, suszony - 1/3 łyżeczki (1 g)
Rozmaryn, świeży - 1 łyżeczka (5 g)
Przygotowanie
Pomidory pokroić w ćwiartki, włożyć do garnka, lekko osolić, dodać majeranek, kurkumę
i rozmaryn, przykryć i dusić około 20.
Następnie dodać wyciśnięty przez praskę
czosnek, zostawić do przestudzenia,
dodać oliwę i zblendować.
KOLACJA
Pierś z kurczaka na kanapkę 368 kcal
(1 porcja)
Składniki
Chleb żytni - 2 kromki (70 g)
Pomidor - 1/2 sztuki (80 g)
Rukola - 1/2 garści (10 g)
Masło ekstra - 10 g
Pierś z kurczaka na kanapkę SKŁADNIKI:
Kurczak brojler, pierś bez skóry - 1/2 sztuki (100 g)
Przyprawy - majeranek, suszony - 1 łyżeczka (3 g)
Rozmaryn, świeży - 1 łyżeczka (5 g)
Tymianek, świeży - 1/2 sztuki (5 g)
Sól morska - 5 szczypt (5 g)
Przygotowanie
Wodę osolić, dodać zioła i pierś z kurczaka, gotować około 30 minut, przestudzić.
Wartości Odżywcze
Energia (kcal): 1703 kcal
Białko: 78.04 g
Tłuszcz: 78.85 g
Węglowodany ogółem: 204.09 g
Copyright © 2021, Akademia Odżywiania. Polityka Prywatności. Realizacja: Prosta Forma