Przypadłość oznaczająca występowanie stanu zapalnego tarczycy, który w konsekwencji zaburza prace gruczołu i prowadzi do jego niszczenia. Do najczęstszych objawów zaliczyć można przyrost masy ciała, suchość skóry, uczucie zmęczenia i brak tolerancji zimna. W jaki sposób dieta wspomoże twoją walkę z niedoczynnością tarczycy? Przede wszystkim skupimy się
na zredukowaniu składników zaburzających pracę gruczołu.
Czy w przygotowanym jadłospisie znajdą się drogie i wyszukane produkty? Nie! Poniżej przygotowałam dla Ciebie przykładową dietę rozpisaną na cały dzień. Pamiętaj, że nie stanowi
ona porady! Pragnę jedynie Tobie pokazać, że może ona składać się z produktów ogólnodostępnych, które na co dzień spożywamy.
Hashimoto
SPRAWDŹ I PRZEKONAJ SIĘ
PRZYKŁADOWY JADŁOSPIS / JEDEN DZIEŃ
PIERWSZE ŚNIADANIE
Składniki
Banan - 1/2 sztuki (60 g)
Figi suszone - 2/3 garści (56 g)
Kasza jaglana - 1/4 szklanki (45 g)
Mleczko kokosowe - 5 łyżek (50 ml)
Płatki migdałowe - 1/8 szklanki (10 g)
Przyprawy - curry, proszek - 2/3 łyżeczki (2 g)
Przyprawy - kurkuma, mielona - 1/4 łyżeczki (1 g)
Woda - 1 szklanka (250 ml)
Przygotowanie
Na wrzącą wodę wsypać kaszę jaglaną i pokrojone figi,
gotować na małym ogniu przez ok. 15 min.
Ugotowaną kaszę rozcieńczyć mlekiem kokosowym, dodać pokrojonego banana, szczyptę kurkumy i curry, całość dokładnie wymieszać. Podawać posypaną płatkami migdałowymi.
Jaglanka z kurkumą i curry na słodko
513 kcal
(1 porcja)
DRUGIE ŚNIADANIE
Składniki
Orzechy włoskie - 1/3 łyżki (2 g)
Cebula czerwona - 1/2 sztuki (50 g)
Cukinia - 1/4 sztuki (60 g)
Jarmuż - 20 g
Olej lniany - 1 łyżka (10 ml)
Olej rzepakowy - 1 łyżka (10 ml)
Papryka czerwona - 3/4 sztuki (200 g)
Pietruszka, natka - 2 łyżeczki (12 g)
Quinoa - 5 łyżek (50 g)
Przygotowanie
Na patelni podpiec warzywa, dodać komosę,
zalać bulionem lub wodą do wysokości warzyw, zagotować i odstawić, aż komosa wchłonie płyn.
Przed podaniem dodać jarmuż, polać olejem
lub posiekanymi orzechami.
Podawać z kiełkami lub natką pietruszki.
Odżywcza sałatka do pracy 454 kcal
(1 porcja)
OBIAD
Składniki
Cebula - 1/2 sztuki (50 g)
Czosnek - 3 sztuki (6 g)
Imbir, korzeń - 1/8 sztuki (10 g)
Krewetki, mrożone - 2 i 1/4 szklanki (200 g)
Mango - 1/2 sztuki (150 g)
Mleczko kokosowe - 10 łyżek (100 ml)
Oliwa z oliwek - 1 łyżka (10 ml)
Papryka chili - 1/2 sztuki (10 g)
Papryka czerwona - 1 sztuka (240 g)
Pomidor koktajlowy - 10 sztuk (200 g)
Przyprawy - curry, proszek - 1/3 łyżeczki (1 g)
Przyprawy - kurkuma, mielona - 1/4 łyżeczki (1 g)
Przyprawy - pieprz czarny, suszony - 1 szczypta (1 g)
Ryż basmati - 3 i 1/3 łyżki (50 g)
Sól Himalajska - 5 szczypt (5 g)
Przygotowanie
Na oliwie podsmażamy cebulkę pokrojoną w piórka
i posiekany czosnek. Dodajemy pastę curry i posiekany
imbir. Kiedy cebulka się już zeszkli dodajemy pokrojoną w słupki paprykę i chili. Pomidory należy sparzyć. Usuwamy z nich skórkę i pestki. Pokrojone pomidory dodajemy do worka z curry i warzywami.
Kiedy pomidory puszczą sok dodajemy mleczko kokosowe. Mieszamy. Mango obieramy i kroimy
w kostkę. Dodajemy do woka z warzywami.
Doprawiamy solą, pieprzem i kurkumą.
Na sam koniec dodajemy krewetki i dusimy
na małym ogniu około 10-15 minut.
Zupę można zjeść samą lub
z dodatkiem ryżu.
Zupa curry z krewetkami 384.5 kcal
(1 porcja)
KOLACJA
Składniki
Cebula - 1 sztuka (100 g)
Chleb żytni - 2 kromki (70 g)
Cukinia - 1 sztuka (250 g)
Czosnek - 1 sztuka (2 g)
Oliwa z oliwek - 1 łyżka (10 ml)
Majeranek - 1 łyżeczka (3 g)
Przygotowanie
Cebulę pokroić w drobną kostkę, podpiec na oliwie,
podlewając woda aby temperatura nie była zbyt wysoka, lekko osolić. Następnie dodać pokrojoną
w kostkę cukinię, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy, dusić pod
przykryciem około 10 minut.
Podawać na kanapce.
Kanapka z cukinią 327 kcal
(1 porcja)
Wartości Odżywcze
Energia (kcal): 1682 kcal
Białko: 50.23 g
Tłuszcz: 66.38 g
Węglowodany ogółem: 247.37 g
Copyright © 2021, Akademia Odżywiania. Polityka Prywatności. Realizacja: Prosta Forma